сряда, 24 октомври 2007 г.

KojAta Na TqLOTo.....

Гладката кожа ни прави по-желани

Колко пъти сте си пожелавали да се отървете веднъж завинаги от досадните косми? Без значение къде и колко са те . А колко пъти сте се връщали и преобличали, защото сте пропуснали определен участък от тялото?И как не ви се тръгва при козметичката за поредната коло-маска триъгълник . Знам ! И ви съчувствам ! Но няма как, мили дами ! Борбата трябва да продължи и колкото по-бързо приемем фактите, толкова по-леко ще преминаваме през досадните обезкосмявания къде ли не почти всяка седмица.А ето и вариантите, които всяка от вас може да предпочете в зависимост от прага на болка, който има , времето или финансовите си възможности.
Обезкосмяването обикновено е два вида: депилация – познатото ни бръснене или отскубване на косъма, което има временен резултат или епилация - трайно отстраняване на космите чрез унищожаване на фоликулите им. Всички знаем, че бръснача върши работа бързо и безболезнено. На всяка от нас се е налагало да го ползва при “спешни” случай, но винаги, когато можем да отделим 15 минути повече ви съветвам да изберете някой от долуизброените методи.

Най-често използвания и леснодостъпен си остава епилатора. Вече всяка от нас може да си го позволи, а в зависимост от парите, с които разполага има възможност да избира с повече или с по-малко екстри. Новото поколение епилатори с охлаждащи кожата системи с цел обезболяване са подходящи и за най-деликатните части на тялото Предимствата му са няколко: разрежда косъмчетата и ги прави по-меки, може да го вземете навсякъде със себе си, а не на последно място – няма нужда да чакате космите да израстат, защото епилаторът може да захване и най-късите. Има известна болка, разбира се, но това е само в началото. Що се отнася до подкожния растеж – тук няма какво да скрием - има го, но не е нещо , с което да не можем да се справим. При този метод не бива да бързате и да нанасяте крем за тяло веднага след епилацията, тъй като тогава порите са отворени и има опасност от възпаления при по-чувствителна кожа.

Добрата стара коло-маска си остава един от вариантите, които предпочитат много жени. Особено през летния сезон този начин за обезкосмяване е най-добър. Сега повечето коло-маски са под формата на ролон, загряват се на специален термостат, а може и на водна баня, разстилат се равномерно и лесно върху кожата и това ги прави удобни за прилагане. Трябва да внимавате, обаче къде и от кого ще ви бъде направена процедурата, тъй като често пъти неправилното отскубване на космите води, освен до болка, и до червенини и възпаления.

Студените коламаски също са в обновен вариант – под формата на самозалепващи се ленти. Новото при тях е, че са обогатени с полезни за кожата съставки – с омекотяващо, подхранващо, успокояващо и противовъзпалително действие. И тук след няколко процедури кожата ви привиква и болката отминава.

Електроепилацията е също стар и познат метод за трайно обезкосмяване и се прилага само в козметичните салони. Работи се със специална пинсета или финна игла, по която преминава галваничен ток – това води до разрушаване на корена на косъма. Тази система се прилага за ограничени области, като например лицето, тъй като не могат да се премахват повече от определен брой косми наведнъж. Възможно е след третирането с иглата да останат и белези. Методът е сравнително евтин и достъпен за всички, но при първите процедури усещането е леко парещо и неприятно.

Изключително успешен и сравнително нов за България метод е лазерната епилация. Тук, обаче трябва да предупредим дамите, че е необходимо да заделят малко по-голяма сума. Прилага се диоден лазер, който селективно разрушава косменият фоликул чрез абсорбация на меланина в косъма. Лазерната епилация е изключително сигурна, бърза и безболезнена операция. Общият брой процедури е между 6 и 8, резултатът е 80% отстраняване на нежелателното окосмяване. Недостатъкът на този метод, както и на фотоепилацията е, че не могат да се отстранят бели и руси косми – в тях няма достатъчно меланин, който да абсорбира светлинната енергия в топлина, за да се извърши термично унищожаване на косменият фоликул. При тези методи кожата не трябва да е със загар.

Последният и най-нов вариант за обезкосмяване е чрез ултразвук. Това наистина е високоефективно и коренно различно от останалите съвременни технологии. Осъществява се с апарата ProCom. Трайното обезкосмяване при него е резултат от едновременното третиране на косъма с ултразвук плюс специален активен гел и пулсиращ галваничен ток. Ултразвукът улеснява проникването на гела дълбоко в косъма, а пулсиращият ток, преминавайки през този гел, разрушава коренът му. След това въздействие развитието на следващият косъм е почти невъзможно. Само за една процедура 30% от космите изчезват и 30% закърняват, което се изразява със забавяне на растежа, изтъняване и изсветляване. Трайното обезкосмяване е безболезнено и напълно безвредно. За разлика обаче от другите методи тук цветът на косъма не е от значение.

Последния вариант, който ще ви предложим е......едно пътуване до Бразилия. И ако вече гледате с недоверие на всичко писано дотук – бързам да обясня . Всички тайно сме завиждали понякога на красивите бразилки с изящни тела и гладка кожа едва покрита от бикини – тонга. Твърдят, че всички бразилки над 15-годишна възраст се обезкосмяват със студена "депикао"-маска - това е една от техните тайни за красота. Знае се, че тя се прави от вещества, съдържащи се в какаовото дърво, но самото й приготвяне се пази в тайна. Кола-маската действа дълго и чрез нея кожата в обезкосмените участъци остава идеално гладка. При продължителната й употреба част от космите окапват.

Лазерна епилация върху зоната на бикините
Това е сложна медицинска процедура, към която трябва да се отнасяте сериозно.Главният мит за лазера е мигновеният и пожизнен резултат, който дава такава епилация. Нищо подобно: една процедура не е достатъчна, а на гладка кожа ще се радвате в най-добрия случай 7 години. Тъй като в активна фаза у нас се намират само 30% от луковиците, ние сме ги унищожили, а останалите са ги сменили. За пълното изчезване ще са необходими 4-5 процедури. Принципът на действие: лазерен лъч нагрява луковицата на косъма и я унищожава. Кожата около вече мъртвата луковица постепенно се свива, изтласквайки косъма. Лазерът се препоръчва от специалистите в областта на лазерната медицина, ако кожата на пациентката е светла, а космите са тънки. Това е така поради факта, че лазерният лъч се поглъща от пигмента и ако тъмна кожа попадне под нагряването, се образуват изгаряния. Рискът може да се сведе до минимум, ако се използва апарат, който позволява да се регулира мощността на лъча. Какво представлява процедурата лазерна епилация върху зоната на бикините?
Първо специалистът пита за болковия праг на клиентката, и ако той е нисък, а са налице и алергични реакции - в този случай лазерът е правилен избор.
Подстригват се косъмчетата, нанася се анестетик и след 40 минути започва “стрелбата”.
БОЛИ. Всеки "изстрел" на лазера напомня убождане с игла, която се вкарва в кожата рязко, а се издърпва бавно. Но пък зоната на бикините се епилира 7-10 минути, напълно реално е да се изтърпи мълчешком. Видът след процедурата: косъмчетата си седят на мястото, кожата наоколо е леко по-розовяла. Намазва се мястото с пантенол и клиентката си тръгва.
Вторият път обикновено боцканията не изглеждат толкова страшни, и косъмчетата стават по-малко. Интервалът между втората и третата процедура е 4 седмици, а последният сеанс отнема 1 минута.
Окончателният резултат: идеална кожа и удоволствие при избирането на бански.


Зимни процедури за разкрасяване
Студеното време е най-подходящо да си направите някои разкрасяващи процедури: фото- и лазерна епилация, пилинг, лазерно шлифоване.Защото, в течение на 3-4 месеца след провеждането на тези процедури кожата реагира неадекватно на ултравиолетовите лъчи и на всички фактори от външната среда. И затова тези козметични процедури трябва да се провеждат в периода, когато слънчевата активност е минимална.
Фото- и лазерна епилацияВсички радикални процедури, свързани с отстраняването на косми, е за предпочитане да се правят през зимния сезон. Особено ако епилацията се провежда по участъци от тялото, които през лятото са открити: лице, ръце, крака. Както е известно, радикалната епилация се прави на няколко етапа. Напълно да погасят огнищата на растеж на космите могат няколко процедури, които се провеждат с различни интервали - само така може да се справите с гъстите косми върху значителна повърхност от тялото. Кожата, която се е лишила от "космената" си защита, за известно време става чувствителна и ранима. Така че към фото- и лазерна епилация през лятото без особена нужда е желателно да не се прибягва.ПилингПричините, поради които се прави пилинг, са различни: изравняване на кожния релеф, намаляване дълбочината на мимическите бръчки. С пилинг се лекуват пигментни петна и лунички, отстраняват се повърхностни белези по кожата. Пилингите, разбира се, също биват различни. Най-ефективни са салонните пилинги: феноловият, трихлороцетният, гликолевият, пилингът с плодови киселини. Но основата на всички пилинги, както дълбоки, така и повърхностни, е една: химично премахване на повърхностните епидермисни слоеве, т. е. на повърхностния кожен слой. Най-радикалните пилинги унищожават епидермиса почти до пълната му дълбочина. Процедури като дермабразия, при която се отстранява голямо количество кожни слоеве, микродермабразия, снемаща само повърхностните слоеве, и бросаж, най-щадящата от тези процедури, не са нищо друго, освен разновидности на пилинга. Всички отлющващи процедури е необходимо да се правят през зимата. В горещото време от годината за тях не си струва дори да си спомняте. Защото пилингите водят до значително повишаване чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи. И попадането на дори незначително количество ултравиолетови лъчи върху тънката и беззащитна кожа може да доведе до появата на трайни пигментни изменения и съдови дефекти, които впоследствие е твърде сложно да се коригират. А понякога бива и невъзможно. Горещината може да доведе до обезводняване и преждевременно стареене на "обновената" кожа. Лазерно шлифованеЛазерното шлифоване, или лазерната дермабразия е процедура по изгаряне, "изпаряване" на повърхностните епидермисни слоеве и топлинно въздействие върху дълбоките структури на кожата с лазер. Колкото и деликатно лазерният лъч да контролира проникването на определена дълбочина, стимулирайки растежа на здрави клетки, той все пак уврежда кожата, променя чувствителността й към ултравиолетовите лъчи. За разлика от пилинга, лазерната процедура е еднократна, но за постигането на траен резултат е важно минимум половин година да не попадате под слънчевите лъчи. Модните в последно време процедури по фотоподмладяване се отнасят към слаботравматичните методики. Те действително не увреждат повърхностните епидермисни слоеве, а само стимулират синтеза на собствен "млад" колаген и еластин. Светлинен сноп плавно се плъзга по кожата и постепенно премахва разширените пори, съдовите "звездички", пигментните петна, луничките, ситните бръчици. Фотоподмладяването се провежда на курс от три-четири процедури. Интервалите между тях "диктува" реакцията на самата кожа. Средно те се колебаят от седмица до месец.Нужно е добре да се запомни, че фотоподмладяването има един страничен ефект: остра реакция на кожата на слънчеви лъчи. Именно поради това минимум три-четири месеца след приключването на курса не бива да се излагате на слънце. Ако се пренебрегне това правило за безопасност, подмладяващият ефект ще бъде значително понижен, а признаците на повяхване на кожата стремително ще заемат изгодни позиции.


Съвети за красив и стегнат бюст
Предлагаме ви да изпитате чудодейния ефект на упражнения, природни средства, масажи, ориенталски техники, почти вълшебни пози - за хубав и стегнат бюст.Тонизираща маска за гърдиВкъщи можете да си приготвите ефикасна разкрасяваща смес от пресен ябълков сок. Той се държи поне един час в хладилника, след което се изсипва върху парче памук, което се полага върху гърдата за десетина минути. Изплакнете, редувайки струйки студена и хладка вода. По магазините могат да се намерят и пластири с подхранващи вещества и такива със стягащ ефект. Гърдите обичат студаСтудената вода е ценен съюзник на гърдите. Тя ги поддържа във форма и ги стяга. Започнете процедурите от сутринта: както сте под душа, насочете за няколко секунди струя студена вода върху гърдите си. Или пък ги масажирайте деликатно с гъба, накисната в студена вода, към която са прибавени етерични масла от мента или лавандула. Може да използвате и натрошен лед, обвит в марля, който да положите върху гърдите за няколко минути. Отлично въздействие имат и хидромасажите. Със студената струя правете кръгове около гърдите, като описвате осмица, чийто център е в зърното. ХраненеЩе се радвате на здрав бюст, ако в менюто си включите зърнени храни, сусамени семена, соя и житни кълнове, които могат да се прибавят към сосове, салати и супи. Яжте повече зарзават с тъмнозелени листа. Спанакът например е много полезен. Рибата тон, херингата и по принцип всички видове риби също имат благотворен ефект върху бюста. Правилната стойкаИзтеглени назад рамене и изправен гръбначен стълб: това е "точната" стойка, ако искате гърдите ви да не изглеждат отпуснати и увиснали. Ако тя се превърне в навик, ефектът не е само привиден. С тази стойка вие ще избегнете пораженията на времето - през годините кожата се отпуска. Хубаво е да се научите да ходите, изтегляйки нагоре врата, все едно, че носите кошница на главата си, както африканките. Гръбначният стълб не е нито вдървен, нито отпуснат. От време на време контролирайте и позицията на таза, който, независимо дали сте седнали, или изправени, трябва да е успореден на земята. Ето едно упражнение, което ще ви помогне да усвоите правилните навици: в изправено положение облегнете гърба и главата на стената, като държите краката на 7-8 сантиметра разстояние от нея. Сложете едната ръка на тила, а другата зад талията. Протягайте тялото си колкото можете по-нагоре. Задръжте в тази позиция поне 2 минути. Правете това упражнение по няколко пъти на ден. Тонизиращо дишанеИзпълняването на дихателни упражнения рано сутрин, веднага след ставане от леглото, действа релаксиращо, отразява се превъзходно на белите дробове и тонизира бюста. Ръцете се разтварят настрани и се затварят отпред, вдигат се нагоре и се спускат надолу ритмично, като при първото движение вдишвате, а при второто издишвате /10 минути/. Продължава се с дихателно упражнение, вдъхновено от йога. Застанете на крака, изправете гърба, но да не бъде "вдървен", съвсем леко разтворете краката, ръцете са отпуснати, дланта им е обърната напред. Докоснете небцето, точно зад зъбите, с върха на езика. Вдишайте през носа, изпълвайки с въздух стомаха, и издишайте, като го изпразвате. Вдишванията и издишванията трябва да бъдат бавни и ритмични /изпълнявайте ги около 2 минути/. Идеално би било, ако имате възможност да завършите с "въздушна баня", тоест да оставите бюста си оголен, за да подиша четвърт час. Упражнения с гирички

В изправено положение повдигнете две гирички от по 3 кг всяка с добре разтворени ръце, изпълнявайки с тях движения от горе на долу /20 пъти/.
В седнало положение бавно повдигнете гиричките от земята с добре опънати ръце на височината на раменете /20 пъти/.ФитнесКолкото по-тонизирани са гръдните мускули, толкова по-стегнати са и гърдите. Задължителното условие, за да постигнете видими резултати, е упоритостта. Можете да посещавате фитнесзала, в която имате на разположение тежести и модерни уреди; плуването е друг подходящ спорт. Вкъщи също можете успешно да поработите за стягането на гръдните си мускули. Ето няколко примера.
Следните упражнения изпълнявайте с гол бюст:
Седнете обратно на стола с разкрачени крака. Без да ги повдигате от земята, хванете с две ръце облегалката и оказвайки леко съпротивление с ръце, я придърпвайте към себе си /15 пъти/.
Както сте изправени, съединете ръцете като за молитва на височината на брадичката, лактите са на нивото на раменете. Първо с дясната, после с лявата ръка, в хоризонтално положение, отблъсквайте другата, която оказва съпротивление. Направете упражнението десетина пъти.
Тръгвайки от изходното положение на предишното упражнение, натискайте ръцете си една върху друга, като бавно обръщате дланите отвътре навън, без обаче да намалявате натиска. Бройте до 10-15 пъти.
Захванете върховете на пръстите със свитите си в юмрук длани, без палците, и силно дърпайте лактите настрани. Редувайте /10 пъти за 15 секунди/ натиск и отпускане.
Протегнете ръцете пред себе си с обърнати надолу длани и направете 20 бързи ножици с тях. Изправени, с гръб, опрян на стената, изтегляйте врата си нагоре, без да стягате раменните мускули /10 пъти/.
Упражнение с топкаИзлегнете се на пода със свити в колената крака, дръжте топката с двете ръце, които са сгънати, с обърнати навън лакти. Стиснете топката първо с връхчетата на пръстите, след това я стиснете с дланта. Изпълнете 20 пъти такива бързи преминавания от връхчетата към дланта. Какво не трябва да правите
Да отслабвате и пълнеете рязко. Честите колебания в теглото ви излагат на риск от неестетично отпускане на кожата и поява на стрии.
Да спите по корем. В тази позиция оказвате натиск върху гърдите и улеснявате отпускането на кожата.
Да ядете храни, които съдържат животински мазнини /колбаси, масло, и т.н./: те оказват вредно влияние върху общото здравословно състояние на гърдите, както на епидермиса и мускулите, така и на жлезите.
Да се печете без горнище и да посещавате солариуми без съответната защита: по този начин се ускоряват естествените процеси на кожата, която с времето губи тонус и еластичност.


Гладка и грациозна шия
Да си кажем честно, за шията отделяме доста по-малко време отколкото за лицето. Но точно тя издава възрастта ни. Затова хубаво е да отделяме малко време и за нея. Станете ли на 25, трябва да започнете с грижите за кожата на шията. Ще „отложите" появата на бръчки, ако всяка сутрин я обтривате с тоник, после на още влажната кожа нанасяте крем, като масажираме кожата от тялото към брадичката, а после потупваме с върха на пръстите, за да оживите кръвообращението. На 5-6 дни - вечер, я поглезете с маска. Веднъж седмично по същото време (преди сън) я „изглаждайте" с пилинг. След маската или пилинга отново й е нужен тоник, после сложете крем. За да не разтягате кожата при тези процедури, обтривайте в посока от средата на шията към двата й края. Поне веднъж в седмицата правете топъл или студен компрес: потопете кърпа в гореща(не вряла) или студена вода, изстискайте и увийте около шията. Махнете кърпата, когато температурата и се изравни с температурата на тялото, и намажете кожата с крем. Неправилно е да използвате за шията същия крем, какъвто си слагате на лицето. За нежната й кожа са разработени специални продукти, най-добре от онези, които съдържат колаген. Свикнете да спите на равно.Забравете навика да се гушите в пухкавата възглавница. Научете се да ходите. Да, това изглежда невероятно и смешно, но повечето жени не умеят да го правят както трябва. Ходете с вдигната глава, представяйки си, че носите книга на глава. Внимание! Тя чака своя час... Отгатнахте. Става въпрос за брадичката. Тя може да загрози и най-изящния профил, деформирайки контура на лицето. Често двойната брадичка е следствие на меки мускули и може да се появи и при млади момичета. Обявете и война, преди да се е появила. Дръжте главата си гордо вдигната, а брадичката – далеч от врата.

Няколко упражнения за стягане на мускулите:
Вдигнете високо глава и я наведете 10 пъти напред.
Вдигнете високо глава и я наклонете първо наляво, а после надясно. Също 10 пъти.
Лягаме на леглото така, че глава да увисне извън него. Повдигаме се до седнало положение и пак повтаряме.

Домашни кремове и маски
Подходящ за сухата кожа на шията е приготвеният у дома овлажняващ или подхранващ крем. Разтопете на водна баня 50 г масло. 30 г кокосово масло и 40 г пчелен восък. Когато сместа стане течна, с непрекъснато бъркане сипете в нея 1 супена лъжица зехтин. След 5-7 минути свалете съда от огъня и разбивайки с миксер, добавете по няколко капки маслен разтвор на витамин А и на витамин Е. Сипете в изстиналата смес с непрекъснато бъркане отвара от лайка и негазирана минерална вода със същата температура като на маслената маса. В крема прибавете още и 10 г боракс, разтворен в гореща вода, и мажете почистената шия вечер преди лягане.
Този крем можете да използвате и като маска.Нанесете върху кожата тънък слой от него и после покрийте шията с хартиена салфетка, напоена с топла отвара от лайка. След 20 мин свалете компреса.
Краставичката маска има овлажняващо и избелващо действие за сухата и нормалната кожа. Смесете настъргана на ситното ренде краставица с няколко капки сок от лимон, малко мед и овесено брашно - толкова, че да получите гъста маса, която да нанесете дебело върху шията. Меда можете да замените със зехтин.
Мускулите на шията ще се стегнат, ако сутрин я обтривате с парченце лед от замразена билкова отвара -от лайка, магданоз, мента или липа.
Много полезни са компресите от прясно млеко.Потопете марля в горещо мляко, увийте около шията, а отгоре сложете суха кърпа, за да се охлади бързо млякото. Процедурата се повтаря 2-3 пъти.


Как да се борим с целулита?
Със съжаление трябва да признаем, че три от четири жени по света страдат от така наречената портокалова кожа.Статистиката сочи, че 85-90% от жените във възрастта от пубертета и след това страдат от някаква форма на целулит. Натрупването на мазнини в определени области на тялото, най-често на бедрата, хълбоците и ханша, се среща все-по-често както при жени с наднормено тегло, така и при съвсем слаби жени.От какво се получава? Защо се среща при хора, които нямат свръх тегло? И най-важният въпрос – как можем да го отстраним? Отговорът е – с постоянни грижи. Първо трябва да знаем срещу какво се борим – най-просто казано, целулита представлява свръхуголемени мастни клетки. Под повърхността на кожата се намира тънък слой от подкожна мазнина. Той има две предназначения - действа като защитен механизъм против травми и оказва влияние при запазването на телесната температура. Този слой не е свързан с промените в теглото. Под него, по-дълбоко под кожата се намира друг слой мазнини, определящ формите и контурите на тялото. Този слой подкожна мазнина е основния виновник за напълняването и образуването на мастни възглавнички по тялото. Той е разделен на камери чрез еластична съединителна тъкан. Тази тъкан на свой ред свързва горния слой на кожата с по-долните слоеве на мускулите. Когато съединителната тъкан отслабва и губи своята еластичност и гъвкавина, тя придърпва повърхността на кожата и й придава трапчинковия вид, наречен целулит. Съществуват много и различни мнения, относно причините за целулита: наследственост, остаряване (с възрастта целулитът се влошава), нарушена обмяна на веществата, излишък на естрогени, натрупване на токсини, рязки промени в телесното тегло и др. Разработени са множество качествени продукти за борба с целулита. Добре съчетани с хранителна диета и спортуване, те дават отлични резултати. Редовното практикуване на любимия ви спорт или просто упражненията в къщи са много важен фактор за стопяването на целулитната тъкан. Препоръчва се също пиенето на много вода – поне 2 литра дневно. Водата “отмива” токсините от организма и спомага разграждането на мастната тъкан. Масажът също е добре изпитано средство за намаляване на целулита. Ако не можете да си позволите да посещавате редовно специалист, масажирайте сами проблемните зони всеки ден – резултатите няма да закъснеят. Много водещи фирми за козметика препоръчват използването на масажни дискове – те имат специални бодли или хълмчта, които атакуват увредената тъкан и помагат за разбиването на уголемените клетки. За премахване на целулита се прилага и все по-популярния метод за изсмукване на мазнините – липосукцията. Тази операция в повечето случаи оказва най-ефективно и трайно действие. Диетата не може да елиминира проблема с целулита, но може да подпомогне много неговото повлияване и да предотврати неговото задълбочаване. Препоръчителна е консумацията на храни, богати на растителни влакна и на антиоксиданти – витамин С, витамин Е, флавоноиди, каротини, цинк, селен и др. По-точно казано, включете в менюто си изобилие от пресни плодове и зеленчуци. Откажете се от пържените храни. Те са враг номер едно за кожата. Помислете за друг вариант – и месата и зеленчуците могат се приготвят задушени, на скара или печени. Заменете обикновения хляб с пълнозърнест. Консумирайте много ядки, риба и постни меса – (например пилешко), ще си помогнете и ако замените животинските мазнини с растителни (най-добрия вариант е зехтинът).

Хубаво дупе за плажа
Най-големият враг на хубавото дупе и на стройните гладки бедра е целулитът. Става дума за ония грапавинки по и под кожата, които я карат да прилича на вафла.Той може да ви сполети на всякаква възраст, но затова пък не е „съдба за цял живот" - с малко воля и амбиция можете да се справите с него. Естествено, най-важният момент е гимнастиката.
Най-ефикасни са следните упражнения: Сядате на земята с изпънати пред себе си крака. Ръцете поставени зад тила. Сгъвате левия крак в коляното, допирате го до десния лакът, връщате в изходно положение. Правите същото с десния крак -10 пъти. (сн. 1) Заставате с лице към земята, подпрени на длани и колене. Вдигнете единия крак нагоре, като се стремите да бъде максимално изпънат в коляното, шията извита, главата вдигната нагоре. Сваляте в изходно положение, Повтаряте същото с другия крак -16 пъти. (сн. 2) Сядате на земята с подгънати (солене и седалище върху ходилата. Ръцете с преплетени пръсти изпънати над главата. Повдигате седалището и се опитвате да седнете отдясно на сгънатите си крака, без да извивате талията и да променяте положението на гърба, лицето продължава да гледа напред. Повтаряте същото наляво -16 пъти. (сн. 3)
МасажМного полезно средство против целулит е сухият масаж с четка, направена от естествени косми. Четкате бедрата и задните части до зачервяване в посока отдолу нагоре. Всъщност, ако имате време, този масаж може да правите на цялото тяло, започвайки от пръстите на краката и ръцете, нагоре в посока към сърцето. В никакъв случай не бива да четкате лицето и гърдите, както и участъците с бемки и пигментни петна, ако имате такива. Започнете с възможно най-меката четка и постепенно преминавайте към четка с по-твърд косъм. Можете да масажирате кожата на бедрата от коленете нагоре, дупето и талията докато се къпете и сте намазани с шампоан.По-добър ефект се получава, ако го правите със специален ролер за масаж или лек предмет с неравна, но заоблена повърхност. След изкъпване продължете масажа, като обилно разтривате върху кожата на цялото тяло хидратантен крем, докато попие. ДиетаУпражненията и масажът не са достатъчни, за да се отървете от целулита, необходима е и диета.
Намалете храната, наблягайте на нискокалоричните продукти от растителен и суров вид. Избягвайте мазнините, химически обработените и консервираните храни, по възможност и месото. Млечно-вегетарианската храна, богата на целулоза и баластни вещества, ще помогне мастните депа под „вафличките" да намалеят. Тъй като при целулита е налице задържане на вода в подкожната тъкан на бедрата и ханша, избягвайте продукти, които задържат влага в тялото като сол, захар. кофеин, алкохол, най-вече бира. Много полезни са храните с естествено диуретично действие: целина, моркови и червено цвекло.
Винаги, когато отегчителната гимнастика и безвкусната диета се опитат да ви развалят настроението и да би разколебаят, си представяйте резултата от вашите усилия, събрал погледите на мъже и жени на плажа, в планината, на дансинга или на улицата. Не забравяйте, че най-важни за женската привлекателност са очите, устните и дупето! Те се забелязват най-напред и най-отдалече.


Деколтето – игра на съблазън
Гърдите са крехки, а шията често се пренебрегва. И двете изискват специални грижи.Изпълнявайте “указанията” в продължение на един месец три или четири пъти годишно.Гърдите
Крема (тоалетно мляко или гел) се нанася леко с върха на пръстите, като се започне от външната страна на гърдата. Разстелете крема върху цялата кожа без зърната на гърдите, които могат лесно да се раздразнят.Продължете движението, минавайки под гърдата и после външната страна. Внимавайте гърдата да не “мърда”. Не дърпайте кожата, а действайте с леки докосвания.Направете същото върху другата гърда. После с двете ръце, леко разстелете крема върху цялото деколте.Започва се от началото на гърдите и се достига до основата на врата.Шията
Кремът се нанася от брадичката до началото на гърдите, като широко се разстила върху цялата повърхност на шията.С възглавничките на пръстите, редувайки двете ръце, втрийте крема, като здраво масажирате, за да се подобри кръвообращението и тонизира мускулатурата.Завършвате със серия потупвания под брадичката с опакото на ръката, като държите главата в нормално положение (10 пъти).Това упражнение помага на крема да попие и да не се образува двойна брадичка.За съвършено деколте:
дръжте се изправена, с вирната глава;
спете без възглавница;
сменяйте често сутиена;
избягвайте много топли душове и вани;
не се доверявайте на диета и на всевъзможни начини за рязко отслабване без контрол;
избягвайте сеансите в сауна;
спортувайте с добра поддръжка на гърдите.

Няма коментари: